
Activitat
Dimarts 9 i dimecres 10 de Juliol del 2024
Abans de passar a la història (hem de sobreviure) I. Composició de classe
Al llarg del projecte [contra]panorama ens dedicarem a pensar sobre el preu de sobreviure com a artista i el preu de renunciar-hi, i també considerarem quines són les economies, tecnologies, temps, formes de redistribució i infraestructures que ens cal imaginar col·lectivament. En aquesta primera sessió del programa públic, ens centrarem en el que Eleonora Belfiore ha anomenat el “fracàs moral” de les polítiques culturals i, juntament amb María Ruido, Isabel Seguí, Lorena Cervera i Radia Cava-ret, valorarem la urgència d’una nova consciència de classe artística, que en reconegui les condicions canviants, però que no estigui disposada a considerar el treball artístic com a mereixedor d’una protecció especial. Per això, cal que estableixi un horitzó emancipador com a base sobre la qual es creïn noves formes d’identificació i xarxes de solidaritat.
El treball cultural ja no es vincula amb l’aspiració de tenir una vida no alienada; avui diríem que està lligat inevitablement a una autoexplotació continuada i a la intermitència laboral d’una economia de feinetes. El que abans en el Nord Global s’havia imaginat que seria una vocació vital, meritocràtica i afavorida per un futur estat del benestar, no ha acabat sent res més que un esquer. En l’era del capitalisme de les plataformes, el treball cultural ha quedat reduït a una afició per a qui se la pot pagar i, si hi ha sort, a una feina de cap de setmana. Però, a més, en un moment de policrisi (Adam Tooze, 2022) –econòmica, tecnològica, geopolítica, social, mediambiental–, com més ens en sortim, com més resiliència demostrem, més augmenta la pressió que rebem. Quan insistim a assolir el nostre desig professional per sobre de les nostres possibilitats, podem acabar en un bucle de retroalimentació infernal.
![[contra]panorama](https://img.macba.cat/wp-content/uploads/2024/02/contrapanorama_iweb.jpg)
participants
AMB EL SUPORT DE
Finançat per la Unió Europea. Les opinions i punts de vista expressats només comprometen a les seus/ves autors/es i no reflecteixen necessàriament els de la Unió Europea o els de l’Agència Executiva Europea d’Educació i Cultura (EACEA). Ni la Unió Europea ni la EACEA poden ser considerats responsables d’ells.