Del 22 de novembre al 2 de desembre Barcelona viurà una nova edició de Dart Festival. El festival, el primer d'Espanya a dedicar-se exclusivament al cinema documental sobre art contemporani, aproparà al públic les darreres produccions nacionals i internacionals més destacades del sector.

Per a l’edició d’enguany, l’Institut Italià de Cultura de Barcelona i Dart co-organitzen la secció especial del festival, que vol celebrar el 50 aniversari del naixement de l’Arte Povera, el moviment radical que s’ha posicionat com l’aportació més influent de l’art italià a l’escena internacional del segle XX. El programa de la secció “50 anys d’Arte Povera” s’inaugurarà al MACBA, el dijous 22 de novembre, amb una conferència a càrrec del comissari i crític d’art Germano Celant, creador del terme "Arte Povera", i amb la projecció del documental “Intorno a Marisa”, de Simona Confalonieri (2013).

El dijous 29 de novembre s’inaugura la sección oficial del festival amb la sessió que es celebrarà a Aribau Multicines i, del divendres 30 de novembre al diumenge 2 de desembre, seguirà amb les projeccions de la resta de documentals de la programació als Cinemes Girona.

El programa de la secció especial que Dart Festival 2018 dedica a l’Arte Povera es completarà amb la projecció de dos documentals més als Cinemes Girona:
- “On The Edge of Glory: The Life and Works Of Pino Pascali”, de Maurizio Sciarra (2017)
- “Michelangelo Pistoletto”, de Daniele Segre (2013)

Organitza:
Instituto Italiano de Cultura de Barcelona
Dart Festival
Simona Confalonieri, “Intorno a Marisa” (2013) Italia

Programa

DIJOUS 22 DE NOVEMBRE DE 2018, a les 19 h
Entrada: Gratuïta sense inscripció prèvia.
Lloc: Auditori Meier

19 h –Introducció Ferran Barenblit i Angelo Gioè, director dell'Istituto Italiano de Cultura 19.15 h – Enrichetta Cardinale i el Marc Gomariz, co-directors de Dart, presentan el festival y la sección especial “50 años de Arte Povera” Conferència Germano Celant
Crític d’art.
Considerat l’inventor de l’Arte Povera. Director de la Prada Foundation (Milà), responsable de la firma Arte pel diari L’Espresso, va ser co-director artístic de la primera edició de la Biennal de Florència, el 1996, i comissari de la 47ª Biennal de Venècia, el 1997. En la seva conferència, Celant farà un repàs històric als inicis del moviment italià des de la primera publicació del text fundacional fins a les exposicions posteriors a Itàlia i a tot Europa. Un viatge a través del temps que inclourà artistes com Giovanni Anselmo, Alighiero Boetti, Pier Paolo Calzolari, Luciano Fabro, Jannis Kounellis, Mario Merz, Marisa Merz, Giulio Paolini, Pino Pascali, Giuseppe Penone, Michelangelo Pistoletto i Gilberto Zorio, les obres dels quals van trencar tots els límits lingüístics de la creació artística, juntament amb els moviments contemporanis de l’Art Conceptual i del Land Art.

*Conferència en anglès sense traducció simultànea.

20.30 h - Projecció “Intorno a Marisa”, de Simona Confalonieri (2013). Durada: 26’ VOSE
La pel·lícula posa de relleu el component domèstic i les modalitats amb les què la creativitat i la vida s’han fusionat en l’obra de Marisa Merz. Celebrada en una gran exposició a la Serpentine Gallery de Londres, el 2013, en el mateix any l’artista va rebre el premi Lleó d’Or a la seva carrera en la 55ª Biennal de Venècia. L’artista vai no va voler ser grava i aquest documental, produït per la RAI, n’ha estat l'única excepció.

Programes públics
macba [at] macba [dot] cat
Tel: 93 481 33 68

Continguts relacionats

Àudios

"Arte Povera e IM Spazio" (Galleria La Bertesca, Génova, 1967) i "Ambiente Arte" (Bienal de Venecia, 1976)