Activitats Música i arts en viu

Boris Charmatz/Musée de la danse

20 ballarins pel segle XX

27 al 28 oct. 2018

Raphaëlle Delaunay in 20 Dancers for the XX Century by Boris Charmatz / Musée de la danse at Les Champs Libres (FR), Rennes, 2012. Nyima Leray © Musée de la danse

Raphaëlle Delaunay in 20 Dancers for the XX Century by Boris Charmatz / Musée de la danse at Les Champs Libres (FR), Rennes, 2012. Nyima Leray © Musée de la danse

Sota el títol Un segle breu es presenta la nova disposició de la Col·lecció MACBA, que planteja un recorregut cronològic ‒però no necessàriament lineal‒ que s’inicia el 1929 i arriba fins als nostres dies. Aquest segle de tot just noranta anys compta amb un conjunt d’obres que fan palpables algunes de les tensions fonamentals entre les pròpies manifestacions i tendències artístiques, en la relació d’aquestes amb altres manifestacions culturals, i també respecte als seus contextos socials i polítics. Un dels trets identitaris de la Col·lecció és donar resposta a les narratives canòniques de la història de l’art, alhora que construeix noves narratives sobre la modernitat i l’època contemporània des d’un lloc tan singular com la ciutat de Barcelona, al sud d’Europa però al nord de la Mediterrània. D’aquesta manera es repensa la possibilitat de ressituar la ciutat dins la trama discursiva europea.

En el marc de la constel·lació que el Mercat dels Flors dedica al treball de Boris Charmatz, es presenta 20 ballarins pel segle XX al museu. Perquè la història de l’art i la del museu no sols estan conformades per objectes, i perquè la dansa i la coreografia formen part indissociable de les experimentacions més radicals de l’art del segle XX.

20 ballarins pel segle XX és la presentació d’un arxiu vivent. Vint artistes de diverses generacions interpreten, evoquen, s’apropien i transmeten cèlebres solos, ara ja oblidats, del segle passat. Uns solos que originàriament havien estat concebuts o interpretats per alguns dels ballarins, coreògrafs i artistes de performance més significatius de l’escena moderna i postmoderna. Cada artista presenta el seu museu, en què el cos és l’espai definitiu per al museu de la dansa. Per tant, no hi ha ni escenari ni demarcació de l’espai interpretatiu, sinó que els artistes circulen lliurament entre les sales de la planta baixa i primera planta del museu que acullen obres de la Col·lecció. Així, entre les obres d’artistes com Anni Albers, Alexander Calder, Gordon Matta-Clark, les Guerrilla Girls, Martha Rosler, Basquiat o Juan Muñoz, uns quants ballarins interpretaran peces de Merce Cunningham, Sanja Iveković, Michael Jackson o Pina Bausch.

Des d’Aatt enen tionon (1996) fins a 10000 gestes (2017), el ballarí i coreògraf Boris Charmatz ha presentat tot un seguit de peces realment memorables. Tot i mantenir una extensa activitat de gira, periòdicament també pren part en esdeveniments d’improvisació amb Saul Williams, Archie Shepp i Médéric Collignon, i continua col·laborant com a ballarí amb Anne Teresa De Keersmaeker i Tino Sehgal.

Projecte: Boris Charmatz / Musée de la danse
Producció: Musée de la danse / Centre chorégraphique national de Rennes et de Bretagne
Direcció: Boris Charmatz

Amb la participació de:
Nadia Beugré, Boglarka Börcsök, Boris Charmatz, Ashley Chen, Raphaëlle Delaunay, Olga Dukhovna, Jacquelyn Elder, João Fiadeiro, Dmitry Gutov, Mai Ishiwata, Laurence Laffon, Samuel Lefeuvre, Mark Lorimer, Filipe Lourenço, Fabrice Mazliah, Mani Mungai, Sonja Pregrad, Sonia Sanchez, Javier Vaquero Ollero i Frank Willens.

Organitzat pel Mercat de les Flors en col·laboració amb el MACBA.

Programa

 DESCARREGA EL PROGRAMA COMPLET AQUÍ.

DISSABTE 27 I DIUMENGE 28 D'OCTUBRE
Lloc: Sales del museu.

Dissabte 27, de 16 a 20 h
Gratuït gràcies a Uniqlo.

Diumenge 28, de 11 a 15 h
Entrada: Accès amb l’entrada general del museu, carnet Passi i Amics del MACBA. Aforament limitat. L’entrada dóna accés gratuït a les exposicions.

Entrades Accedeix-hi directament fent clic al botó.

Organitza:

Amb la col·laboració de:

Amb el suport de:

Dissabte MACBA gratuït gràcies a Uniqlo:

Contacte

Programes públics
macba@macba.cat
Tel: 93 481 33 68

Informació de contacte

Entrades Accedeix-hi directament fent clic al botó.

#BorisCharmatz Participa a la conversa!

 • Afegeix al Recorregut

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

 • Comparteix

  Per email

 • Comenta

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

Continguts relacionats

Vídeos

Àudios

Documents

Exposicions

Per què visites la web del MACBA?

Moltes gràcies! La teva resposta ens ajuda a millorar aquesta web.