Activitats Cursos i seminaris

Bioresistència, transversalitat i emancipació

Seminari comissariat per Laura Benítez Valero

18 al 19 des. 2015

Auditori MACBA

Auditori MACBA

Retransmissió prevista en directe a partir de les 18 h.Les anomenades pràctiques de bioresistència cultural tenen com a estratègia clau la creació d’espais col·lectius d’intercanvi, espais que facilitin la dissolució de les barreres de l’especialització. Aquesta dissolució suposa una aposta per la interacció, així com per una relació no jeràrquica entre les diverses àrees de coneixement. Però aquesta ruptura de jerarquies no sols afecta les àrees de coneixement, sinó també la contraposició entre especialistes i amateurs en el context de les pràctiques artístiques.

Els fenòmens de bioresistència són elements desorganitzadors, serveixen per a la ruptura dels mecanismes d’alienació que busquen la reafirmació de l’statu quo, per poder diluir les fronteres de l’especialitat del coneixement. Aquesta proposta pren com a referent la no-concepció d’una especialització lligada a criteris d’exclusivitat, que desestimi la interacció amb el no-expert, ja que negar-se a aquesta interacció només serveix per reafirmar la jerarquització del coneixement i de la manera d’accedir-hi. O, en paraules de Claire Pentecost, per solidificar la «ignorància sistemàtica, alienació generalitzada, frustració del potencial individual i, a llarg termini, danys socials encara difícils de preveure».

La primera sessió de les jornades sobre bioresistència consistirà en un seminari que analitzarà, des de línies d’investigació i marcs conceptuals diversos, les potencialitats d’un treball cooperatiu que parteix de l’intercanvi per construir espais on es pugui explotar el potencial dialògic i abordar pràctiques col·lectives que generin interrupcions en els imaginaris preestablerts i reconfigurin espais comuns.

La segona sessió consistirà en la realització d’un taller del projecte d’investigació GYNEpunk: Autonomous ginecologyLAB. L’objectiu principal del projecte és generar laboratoris DIY-DIT de diagnòstic accessibles i tècniques d’experimentació extrema, per desenvolupar labs que s’adaptin tant a un entorn estàtic com a un entorn mòbil. La proposta consisteix a hackejar i construir els nostres propis dispositius d’ultrasò, endoscopi o d’ecografia low cost, mirant d’elevar el potencial màxim d’aprenentatge comú i l’energia radical del propi cos, descolonitzant el cos i dinamitant-ne l’imaginari preestablert.

Programa

DIVENDRES 18 I DISSABTE 19 DE DESEMBRE DE 2015

DIVENDRES 18
18 h Presentació del cicle a càrrec de Laura Benítez
18.15 h Gerard Vilar
19 h Ernesto Casero
19.45 h Antonio Gómez Villar
20.30 h Taula rodona amb Ernesto Casero, Antonio Gómez Villar i Gerard Vilar, moderada per Laura Benítez
Lloc: Auditori Meier. Entrada gratuïta. Aforament limitat, accés per estricte ordre d’arribada.

DISSABTE 19
11 - 14 h GYNEpunk: Autonomous ginecologyLAB. Activitat relacionada amb Pechblenda project presentació a càrrec de Klau i Paula Pin.
Lloc del taller: Auditori Convent dels Àngels. Places exhaurides del taller.

Projecte becat pel Departament de Cultura de la Generalitat en la modalitat de Beca de recerca en l'àmbit de les arts visuals i del pensament, 2015.

Amb el suport del grup de recerca "Experiencia estética e Investigación artística: aspectos cognitivos del arte contemporáneo" del Grup de Recerca en Estètica i Teories de les Arts (GRETA) de la UAB.

Patrocinador principal d'activitats:

Contacte

Més informació: Tel. 93 481 33 68
macba@macba.cat

 • Afegeix al Recorregut

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

 • Comparteix

  Per email

 • Comenta

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

Per què visites la web del MACBA?

Moltes gràcies! La teva resposta ens ajuda a millorar aquesta web.