Audio

Sobre Nietzsche. El filòsof com a artista (1a sessió)

05 mai. 2014
Categoria
Conferències i debats

Primera sessió. Dilluns 5 de maig de 2014
A càrrec de Miguel Morey

Partint de dues obres primerenques de Friedrich Nietzsche ‒El naixement de la tragèdia i Sobre veritat i mentida en sentit extramoral‒, Miguel Morey ens convida a reflexionar sobre el paper que té la relació entre art i coneixement en l’obra del filòsof alemany.

Per al jove Nietzsche, el filòsof artista és aquell que «coneix poetitzant i poetitza coneixent». Així, l’impuls poètic que anima el pensador és donar música i paraules al que mai abans havia estat nomenat, obrint, amb la seva acció, nous espais de coneixement . I on el porta (ens porta) aquest coneixement? A continuar poetitzant, en una mena de cercle creatiu-cognitiu que no s’acaba mai.

Nietzsche revisa la història de la creació artística grega i adverteix que hi ha un moment en què allò dionisíac i allò apol·lini s’associen, de forma estranya i sublim, i donen lloc a una manifestació excelsa: la tragèdia. I aquest mateix esperit poeticomusical que es desprèn de la tragèdia grega és el que reprèn l’opera wagneriana en el segle XIX.

«L’art», reivindica Nietzsche, «és més poderós que el coneixement perquè ell vol la vida, i el segon no assoleix com a darrera meta més que l’aniquilament».

Continguts relacionats

Àudios

Activitats

Per què visites la web del MACBA?

Moltes gràcies! La teva resposta ens ajuda a millorar aquesta web.