Audio

Conferència a càrrec de Sergio Chejfec sobre "L’escriptura en l’era de la producció immaterial"

02 jun. 2014
Categoria
Conferències i debats

Des d’abans del romanticisme, el règim estètic literari estava dominat per la importància del manuscrit, entès com una font de veritat i garantia d’originalitat. L’original escrit sustentava així la seva essència auràtica en la doble condició de suport filològic veraç i realització plàstica genuïna. Amb el manuscrit, la literatura s’acosta més que mai a la materialitat de la creació pictòrica.

Però, com repensar l’escriptura en l’era de la revolució digital i la producció immaterial? La possibilitat d’una presència auràtica queda en suspens quan l’original deixa de ser necessari. Al seu lloc, el batec insomne i perenne de la pantalla lluita per oferir nous registres als nostres imaginaris literaris.

Sergio Chejfec ens proposa aquí un recorregut paral•lel al de la pantalla digital i el full imprès; ens suggereix un passeig per les potencialitats de les «marcacions llibresques»: els subratllats, les anotacions i els plecs, etc. que fa el lector sobre el llibre a tall de diàleg personal amb l’autor. Les marques físiques de la lectura es converteixen així en una forma alternativa de manuscrit, en una restitució simbòlica de la materialitat auràtica extraviada. Com diria Osvaldo Lamborghini a La causa justa: «No llegia mai però els seus subratllats eren perfectes».

Continguts relacionats

Activitats

Per què visites la web del MACBA?

Moltes gràcies! La teva resposta ens ajuda a millorar aquesta web.