Audio

Parlem de... els vuitanta amb Tino Calabuig

Tino Calabuig

04 mar. 2017
Categoria
Àudio relacionat

En la meva visita a través de l’exposició deambularé amb els meus enganyats acompanyants per intentar «interactuar-hi» tan honestament com pugui, però sense passar-me. Serà inevitable baixar al camp d’explicar algunes «batalletes» de l’avi amb la impunitat que proporciona l’esdeveniment pròpiament dit; miraré de no jutjar ni subjectivament ni objectivament els dignes treballs dels meus col·legues, m’enrotllaré dins d’un ordre al voltant d’allò que conec més bé, que és el meu propi treball.
La coincidència de les dates de la meva intervenció amb els fets de Vitòria el març de 1976 m’ha donat l’ocasió de poder transmetre amb certa fermesa l’essència del plantejament de l’exposició: l’escamoteig, l’ocultació d’actuacions canallesques per part del Poder amb majúscula i dels poders fàctics que el suporten, l’enterrament de la memòria de les víctimes en el fang de la mentida i el cinisme polític.
Al final vull presentar als meus enganyats acompanyants un esdeveniment, entre els molts que van tenir lloc en la lluita per la llibertat, ja fa 41 anys, del qual vaig tenir el privilegi de ser testimoni i que m’agradaria descriure amb una sola imatge: la paraula justícia escrita al paviment amb la pròpia sang dels treballadors assassinats per la policia el 3 març 1976.

El museu es converteix així en un guardià de la veritat, en un transmissor de la memòria, en un homenatge i un record d’aquells treballadors.

Tino Calabuig, artista visual i realitzador.

Continguts relacionats

Àudios

Exposicions

Activitats

Per què visites la web del MACBA?

Moltes gràcies! La teva resposta ens ajuda a millorar aquesta web.