Audio

Maurice Blanchot llegit/usat per Valentín Roma

Valentín Roma

23 feb. 2015
Categoria
Conferències i debats

Aquesta conferència s'enmarca dins del curs "Biblioteca Oberta. Curs d'introducció al pensament contemporani. Primera Part".

Els llibres de Blanchot reuneixen en un mateix gest el que es podria considerar com l’aspiració de tota gran escriptura, allò més urgent que demana qualsevol escriure: fundar un món, inventar una primera persona i desordenar les dues coses. Alhora, però, els textos de Blanchot constitueixen un «estat de la paraula», un altre règim des d’on podem llegir el temps històric i les accepcions polítiques davant les quals ens revoltem. Pocs autors han viscut tan intensament els seus escrits fins al punt de desobeir tots els gèneres i totes les expectatives. Pocs, com Blanchot, són tan irredempts a l’hora d’explorar un terme o una simple particularitat.
Conversar de manera infinita, fer inconfessable el que és comunitari, posar els intel·lectuals en qüestió i, finalment, escriure des del desastre són alguns dels títols dels seus llibres, encara que també són idees aclaparadores, eines que conviden i fan creïbles les nostres dissidències.

Valentín Roma és doctor en Història de l’Art i Filosofia per la Southampton University (Winchester School of Art) i professor de Teories Artístiques Contemporànies a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Ha comissariat, entre d’altres, les exposicions Ajoblanco. Ruptura, contestación y vitalismo (2014), L’ull escolta. Eugeni Bonet: pantalles, projeccions, escrits (2014), Manolo Laguillo. Raó i ciutat (2013), Contra Tàpies (2013), Archivo F.X. / Pedro G. Romero. Wirstchaft, Ökonomie, Konjunktur (2012) i La comunitat inconfessable, primer pavelló de Catalunya per a la 53 Biennal de Venècia (2009). El 2011 va publicar l’assaig Rostros (ed. Periférica).

Continguts relacionats

Documents

Àudios

Activitats

Per què visites la web del MACBA?

Moltes gràcies! La teva resposta ens ajuda a millorar aquesta web.