Audio

Maurice Merleau-Ponty llegit/usat per Marina Garcés

Marina Garcés

16 feb. 2015
Categoria
Conferències i debats

Aquesta conferència s'enmarca dins del curs "Biblioteca Oberta. Curs d'introducció al pensament contemporani. Primera Part".

Merleau-Ponty va aparèixer entre les meves lectures com una figura silenciosa, gairebé invisible. Només en coneixia l’ombra, entre figures molt presents, com Sartre, Husserl o Camus, però no en vaig llegir cap text fins molt tard, quan ja era doctora i començava a donar classes a la universitat. Quan vaig obrir per primera vegada, per atzar, un llibre seu, em va avergonyir la meva ignorància i em va captivar la seva escriptura. Discreta com el mateix autor, però contundent. Sensible i alhora conceptual. Ben forjada i estructurada, però perceptiva i molt receptiva. De tot això tracta el seu pensament: de la relació entre el concepte i la percepció, el visible i l’invisible, el cos i el pensament. Els seus treballs filosòfics m’han ensenyat a percebre d’una altra manera. Tota bona filosofia produeix com a efecte algun desplaçament, físic i mental. Els textos de Merleau-Ponty m’han obert la possibilitat de pensar –i de pensar-me– des del compromís amb un món comú.

Marina Garcés (Barcelona, 1973) és filòsofa. Dóna classes de filosofia a la Universitat de Saragossa i en altres entorns acadèmics i culturals. Ha escrit els llibres Un mundo común (Bellaterra, 2013), El compromís (CCCB, 2013) i En las prisiones de lo posible (Bellaterra, 2002). Impulsa el projecte col·lectiu de pensament crític i experimental Espai en Blanc.

Continguts relacionats

Documents

Àudios

Activitats

Per què visites la web del MACBA?

Moltes gràcies! La teva resposta ens ajuda a millorar aquesta web.