Arxiu

L’Arxiu conserva la documentació amb un valor històric especial generada pel MACBA i per altres persones i entitats relacionades amb les pràctiques artístiques contemporànies, així com una extensa col·lecció de publicacions d’artista. Aquest fons documental, construït a partir de les línies discursives del MACBA, es mostra al públic a través d’exposicions i activitats, i constitueix una font de referència per a la recerca en l’àmbit de l’art contemporani.

Fons documentals
12 resultats
Col·leccions
2 resultats
Localització i horaris
Localització i horaris
Arxiu Plaça dels àngels, 8, 08001, Barcelona, Espanya Com arribar?
 • Dilluns
  • 10:00 – 14:00
 • Dimarts
  • 10:00 – 14:00 i 15:30 – 18:30
 • Dimecres
  • 10:00 – 14:00
 • Dijous
  • 10:00 – 14:00
 • Divendres, dissabte, diumenge.
  • Tancat
 • Festius i Agost
  • Tancat
Per consultar els fons de l’Arxiu, cal concertar una cita amb una antelació mínima de 48 hores.
Cerca avançada
Accedeix a la cerca avançada per trobar documents de l’Arxiu
cerca
Les preguntes més habituals que es fan les persones sobre l’arxiu i que et poden ajudar a resoldre els teus dubtes
Preguntes freqüents

La creació de l’Arxiu deriva de la convicció que des de principis del segle passat, i sobretot a partir dels anys cinquanta, la producció artística no es pot entendre únicament a través de l’obra d’art, sinó que el document forma part del llenguatge que compon una producció cultural complexa com és l’art. Amb la seva tasca, a més, l’Arxiu aspira a rectificar la poca atenció que fins ara han rebut els fons documentals en el nostre context específic. L’Arxiu del Centre d’Estudis i Documentació MACBA reuneix essencialment dos tipus de documents: per una banda, les publicacions, en general editades en sèrie i els autors de les quals són artistes visuals; per l’altra, els materials especials, com ara documents de rellevància històrica que no han estat generats per artistes, materials no «publicats», com seria el cas de les sèries de correspondència, negatius i fotografies, etc.

Els materials s’organitzen, en un primer nivell de classificació, segons la seva procedència. Així doncs, els fons documentals han estat generats i organitzats per una persona o una entitat concreta en el desenvolupament de la seva activitat o en l’exercici de les seves funcions. Entre aquests fons, hi ha arxius personals d’artistes i crítics d’art, així com arxius de galeries d’art, col·lectius artístics i el mateix arxiu institucional del MACBA. La resta de documents, sobre la base d’alguna característica comuna pel que fa a tipologia o continguts, s’estructuren en col·leccions documentals que s’amplien a mesura que s’incrementen els materials de l’Arxiu.

L’Arxiu agraeix la donació de publicacions d’artista i d’altres documents de la seva especialitat, sempre que no estiguin duplicats en el seu fons. Si vols fer una donació o obtenir més informació, escriu-nos a arxiu@macba.cat especificant l’objecte de la donació.

L’Arxiu es troba al Centre d’Estudis i Documentació MACBA, que està situat a la plaça dels Àngels, número 8, just al costat de l’edifici principal del museu.

L’accés als documents de l’Arxiu és públic i gratuït. No obstant això, recomanem llegir la normativa que regeix l’accés als espais del Centre d’Estudis i Documentació MACBA i l’ús d’aquests espais.  Si no tens el carnet del Centre d’Estudis i Documentació, la primera vegada que visitis l’Arxiu hauràs de presentar el DNI o el passaport al mostrador de la planta baixa del Centre d’Estudis i Documentació, i a la sala de lectura podràs obtenir el carnet de manera gratuïta. També hi pots accedir amb el carnet d’Amics del MACBA. Per consultar l’Arxiu és necessari sol·licitar una cita a arxiu@macba.cat amb una antelació mínima de 48 hores.

Les institucions educatives i els col·lectius professionals poden sol·licitar una visita en grup per conèixer l’espai i els serveis de l’Arxiu escrivint a arxiu@macba.cat. Les visites guiades a la col·lecció de publicacions d’artista de l’Arxiu es poden sol·licitar a educacio@macba.cat.

No està permès fotocopiar els documents de l’Arxiu. En aquests casos, es pot utilitzar la fotografia digital com a mitjà de reproducció, sempre que les còpies obtingudes tinguin com a finalitat la recerca i l’estudi acadèmic, segons el que estableix la legislació vigent sobre la propietat intel·lectual.

El Centre d’Estudis i Documentació ofereix connexió wifi. Per accedir a la xarxa, necessites un nom d’usuari i una contrasenya, que pots demanar al mostrador de la Biblioteca. 
mostrar-ne més
Contacte
Per més informació pots contactar ab nosaltres a través dels següents enllaços.