Activitats Música i arts en viu

Folklore a fi de mes

26 oct. al 21 des. 2019

Foto:

Foto: "Rojo pandereta"

L’últim trimestre de l’any, volem contribuir a fer més passador el final de mes amb una programació gratuïta de nou folklore. Una invitació a explorar junts la potència de la nostra memòria oral compartida a través de missatges directes que conviden a la trobada, a la reunió i a la festa. Un conjunt de propostes que, a través de la inquietud i la lucidesa, aborden (o desborden) les diverses possibilitats de la cultura popular i del folklore. Ritmes ternaris per perdre’s i reconeixe’s, però sobretot per gaudir.

Programa

DISSABTES 26 D'OCTUBRE, 30 DE NOVEMBRE I 21 DE DESEMBRE, A LES 19.30 h
Lloc: Atri
Preu: Gratuït gràcies a Uniqlo
Inscripció: Sense reserva prèvia. Aforament limitat

► 26 D'OCTUBRE
- Ayalga
- Ajuar

Una ayalga, en asturià, és una cosa que es troba, un objecte de valor que estava amagat. Ayalga és el projecte en solitari de Xabel Ferreiro, excomponent dels grups Montañas o ¡Pelea!, i constitueix un retorn als orígens de la cançó popular construïda sobre veu i guitarra, barrejant-hi una mica de pasdoble, una mica de tonada, manca de tècnica i molt caminar d’aquí cap allà reflexionant sempre sobre el mateix tema, en un intent totalment estèril d’arribar a alguna conclusió reveladora.
https://ayalga.bandcamp.com/

Ajuar és un projecte de recuperació i reinterpretació de la memòria popular. Pren les jotes tradicionals (principalment lleoneses i extremenyes) i les reescriu des d’una perspectiva feminista, subvertint la tradició sense bandejar-la del tot. A més de les cançons, Ajuar recupera altres aspectes de la tradició popular, que repensa i actualitza per proposar-ne una relectura crítica i festiva. Ajuar està format per Ana, Corazón, un morter i una pandereta.
https://ajuar.bandcamp.com/

► 30 DE NOVEMBRE
- Rojo pandereta. Oihana Altube i Javier Vaquero Ollero

- Folclor del Porvenir. Le Parody

Rojo pandereta és una peça de dansa que pren com a referència la posada en escena de 1869 de Don Quijote de la Mancha pel coreògraf francès Marius Petipa. Un marc per reflexionar i qüestionar els paradigmes coreogràfics que, com a ballarines, han travessat i construït les nostres identitats corporals. Aquesta peça, pensada per a un paisatge urbà, treu el ballet fora dels grans teatres i l’ofereix «al poble»: la gent, les veïnes, les places i la festa.

Folclor del Porvenir. Le Parody
Le Parody –projecte musical de Sole Parody– treballa a partir del sampling, el sentiment, l’observació i la memòria. Porvenir porta lletres de la tradició oral andalusa i ecos de la tradició del ball electrònic nord-europeu sense intenció historicista, sense ortodòxia, entenent-los com a materials vius per jugar, pensar i fer. Folclor del Porvenir és un directe que es fabrica a mida i que ens convida a estar actius, en l’àudio, en el visual i en el corporal.

En el marc del cicle Hacer historia(s) vol. 3, organitzat per La Poderosa.

► 21 DE DESEMBRE
Tarta Relena

Tarta Relena neix el 2016 com un projecte de dues cantants per explorar a cappella les sonoritats de diferents estils de músiques vocals. Lluny de voler crear un segell d’allò tradicional i de definir la mediterraneïtat, Tarta Relena vol fer-se seu un repertori que va des de músiques de tradició oral fins a cançons d’autor que, d’una manera o altra, es relacionen amb l’àrea geogràfica del Mediterrani.

Als arranjaments de Tarta Relena, els timbres tan diferents de les dues veus s’enllacen o fan nusos, flueixen com l’aigua o rasquen com l’estepa; s’allunyen en dissonàncies afilades i més tard es retroben. Sempre buscant la complexitat en la senzillesa i la màxima expressió amb el mínim d’elements.

Tarta Relena son la Marta Torrella i l'Helena Ros.
https://tartarelena.bandcamp.com/

En col·laboració amb:

Dissabte MACBA gratuït gràcies a Uniqlo:

Contacte

macba@macba.cat
Tel. 93 412 14 13

 • Afegeix al Recorregut

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

 • Comparteix

  Per email

 • Comenta

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

Per què visites la web del MACBA?

Moltes gràcies! La teva resposta ens ajuda a millorar aquesta web.