al

Conferència i seminari amb Donna Haraway

La dècada dels noranta va representar una eclosió de discursos crítics sobre la construcció del gènere, la sexualitat i la raça. Donna Haraway, una de les figures més originals i controvertides en el camp dels estudis culturals, de la ciència i la tecnologia, utilitza la metàfora del ciborg (nom donat l'any 1960 per Mandred Clynes a una rata de laboratori a la qual s'havia implantat un sistema de control cibernètic) per indicar que els nostres cossos i les nostres identitats –de gènere, de sexualitat i de raça– són producte de complexes tecnologies biopolítiques. Les criatures postmodernes som sistemes culturals «tecnovius». L'etapa del postfordisme a la qual fan referència Antonio Negri i Paolo Virno assenyala el pas d'una societat industrial sexoorgànica a un sistema d'informació de gènere prostètic i polimorf. Haraway anomena informàtica de la dominació la situació actual de les minories sexuals i culturals davant la globalització creixent dels sistemes de producció i reproducció del gènere, la sexualitat i la raça. Haraway és autora d'una llarga bibliografia que parteix de l'anàlisi de les metàfores utilitzades en la ciència i de la manera com aquestes metàfores determinen subtilment les xarxes de poder que controlen el món. El seu treball inclou des de la primatologia (Primate Visions: Gender, Race and Nature in the World of Modern Science, 1989) fins a l'epistemologia; des de la investigació sobre el càncer fins a la tecnologia de la informació. Traduïts al castellà podem trobar Ciencia, cyborgs y mujeres; la reinvención de la naturaleza (Ed. Cátedra, Madrid, 1995), un text destacat en la teoria de les polítiques de l'ésser posthumà, el ciborg, i la interacció entre l'ésser humà i la màquina, i també Testigo_Modesto [at] Segundo_Milenio [dot] HombreHembra©_Conoce_Oncoratón® (2004, Editorial UOC), en què l'autora considera la tecnociència un drama entre les ciències de la informació i les ciències de la vida.

Donna Haraway (Denver, 1944), doctora en biologia i professora de teoria del feminisme i tecnociència, és coneguda per les seves aportacions rellevants en camps tan diversos com els estudis culturals, la teoria política, la primatologia, la literatura i la filosofia.

Organitzat en col·laboració amb el Departament de Psicologia Social (UAB), el Centre de Dona i Literatura, Càtedra UNESCO Dones, desenvolupament i cultures (UB). Amb la participació del grup Cos i Textualitat (UAB, UB, UdG, UM), l'Editorial UOC i el Centre Francesca Bonnemaison.

Dona Haraway: When Species Meet: Feminism after Cyborgs

Programa

DILLUNS 22 DE MAIG, a les 19.30 h
Conferència pública
Auditori MACBA. Entrada gratuïta. Aforament linitat. Amb servei d'interpretació simultània.

23 I 24 DE MAIG, de 18 a 21 h
Seminari
Auditori MACBA. Inscripció prèvia. Matrícula gratuïta. Aforament limitat. Amb servei d'interpretació simultània.

Programes públics MACBA
Tel. 93 481 46 82
programespublics [at] macba [dot] cat

Continguts relacionats

Activitats

Àudios

When Species Meet: Feminism after Cyborgs
Donna Haraway.Trobades entre espècies: el feminisme darrere els ciborgs
Son[i]a #11. Donna Haraway
26.05.2006