al

El seminari MISERACHS BARCELONA PHOTOBOOKS gira entorn del fotollibre de Xavier Miserachs Barcelona, blanc i negre i la seva exposició al Museu. Entre els temes previstos destaca la pròpia història de Barcelona, blanc i negre, la seva recepció i el seu lloc en la història general dels fotollibres i, específicament, dels fotollibres sobre ciutats. En segon lloc, la trobada s’ocupa del col·leccionisme de fotollibres i el seu espai museístic, així com de la seva vida pública, continuada en noves edicions. Finalment, el seminari posarà en qüestió les exposicions de fotollibres, amb una ponència històrica sobre la varietat dels muntatges d’exposicions fotogràfiques i una taula de debat sobre l’exposició Miserachs Barcelona.

Comissariat per Horacio Fernández

CONFERENCIANTS
Horacio Fernandez
El comissari de l’exposició, Horacio Fernández, és especialista en fotollibres, als quals ha dedicat estudis i exposicions com Fotografía pública (Museo Reina Sofía, Madrid, 1999), El fotolibro latinoamericano (París, Madrid, Nova York, Rio de Janeiro , São Paulo, Buenos Aires i Lima, 2012-2014) i Fotos y libros. España 1905-1977, de nou al Museo Reina Sofía de Madrid l’any passat i ara en itinerància.

Joan Fontcuberta
Joan Fontcuberta (Barcelona, 1955) ha desenvolupat una activitat plural en el món de la fotografia com a creador, docent, crític, comissari d’exposicions i historiador. Professor visitant en universitats d’Espanya, França, Gran Bretanya i Estats Units, col·labora amb regularitat en publicacions especialitzades. Autor d’una dotzena de llibres d’història i assajos sobre fotografia com El beso de Judas. Fotografía y verdad (1997), Ciencia y fricción (1998) i La cámara de Pandora (2010). Hi ha una trentena de monografies publicades sobre el seu treball de creació.
Des de l’any 1974, en què va realitzar la seva primera exposició individual a Barcelona, la seva obra ha estat exposada en museus de tot el món (com el MoMA de Nova York, Art Institute de Chicago, IVAM de València, FOAM d’Amsterdam, MEP de París) i ha estat adquirida per nombroses col·leccions públiques (com el MET de Nova York, MACBA de Barcelona, Folkwang Museum d’Essen, Centre Pompidou de París). Entre altres distincions, el 2013 va ser guardonat amb el Premi Hasselblad.

Manolo Laguillo
Manolo Laguillo (Madrid, 1953) és catedràtic de Fotografia a la Universitat de Barcelona. El seu treball de dècades sobre Barcelona es va mostrar l’any 2007 al MACBA (Barcelona 1978-1997). El Museo ICO de Madrid va exposar el 2013 una selecció representativa de les seves sèries sobre altres ciutats (Razón y ciudad). Recentment ha enllestit el projecte Las provincias 2014-2015, inscrit en el marc de Tender puentes (Museo Universitario de Navarra). El setembre de 2015 va rebre el premi de SUMMA pel seu treball sobre el barri madrileny de Lavapiés, fet el 2014.

Lesley A. Martin
Lesley A. Martin és directora creativa d’Aperture Foundation i editora de The PhotoBook Review. Ha comissariat exposicions que han itinerat en l’àmbit nacional i internacional com The Ubiquitous Image i Aperture Remix, en commemoració del seixantè aniversari d’Aperture. Ha editat més de 85 fotollibres, entre els quals destaquen Rinko Kawauchi: Illuminance, The New York Times Magazine Photographs, LaToya Ruby Frazier: The Notion of Family, i té en preparació llibres de Richard Misrach i Gregory Crewdson. A més del seu treball per a The Chinese Photobook, va participar en l’edició de Japanese Photobooks of the 1960s and ‘70s i The Latin American Photobook. Ha publicat assajos sobre fotografia a Aperture, FOAM, Ojo de Pez i Lay Flat, entre d’altres publicacions. El 2011, va cofundar els Paris Photo-Aperture Foundation PhotoBook Awards. Actualment imparteix un curs sobre fotollibres a la Yale University School of Art.

Alessandra Mauro
Periodista nascuda a Roma, Alessandra Mauro es va llicenciar en Literatura i Història. Directora editorial de l’editorial Contrasto (Roma) i directora artística de Forma - Fondazione per la Fotografia (Milà), ha concebut, comissariat i organitzat diverses exposicions, llibres i catàlegs. És assessora de fotografia al departament d’art contemporani dels Museus Vaticans i professora d’Història de la Fotografia a la Universitat de Roma 3. El 2014 va editar PhotoShow. Landmark exhibitions that defined the history of photography, un llibre sobre la història de la fotografia a través de les exposicions més rellevants que, des de 1839, van determinar els canvis més significatius en termes dels assoliments del llenguatge fotogràfic.

Laura Terré
Laura Terré Alonso (Vigo, Espanya, 1959) és doctora en Belles Arts per la Universitat de Barcelona. El seu treball d'investigació s’ha centrat en la generació AFAL, a la qual va pertànyer Xavier Miserachs, amb qui va tenir el privilegi de mantenir llargues converses d’intercanvi teòric mentre investigava el seu arxiu. Ha treballat com a comissària de la majoria dels fotògrafs de la generació, començant pel seu pare, Ricard Terré, de qui custodia el llegat. L’última va ser l’exposició de Colita a La Pedrera, que ara es pot veure a Madrid, al Centro Cultural Conde Duque.
Paral·lelament ha estat catedràtica d’ensenyaments secundaris, compromesa en la renovació de la didàctica de la imatge dissenyant materials i programes, i com a formadora de professorat. Aquesta experiència docent i d’investigació ha estat cabdal a l’hora d’assajar tècniques i recursos per tal de comunicar i recollir l’experiència del públic en la seva feina com a comissària d’exposicions.

Thomas Wiegand
Nascut el 1960, Wiegand va estudiar enginyeria de la fotografia a Colònia (1979-1983) i es va doctorar en Història de l’Art a Kassel (1988-1993), ciutat on viu. Treballa com a fotògraf freelance i com a autor adscrit a l’Oficina Estatal de Preservació de Monuments de la regió de Kassel. És especialista en història de la fotografia, en particular en l’àmbit dels fotollibres, i cofundador del Photobookfestival de KIassel. Entre els seus últims llibres, destaquen Denkmaltopographie Stadt Kassel II (2005), Jenseits des Höhgrabens (2006), Nach: (2007) i Deutschland im Fotobuch (2011). També ha escrit assaigs per a Eyes on Paris (2011), Autopsie 1 (2011), Autopsie 2 (2014), Eyes Wide Open! 100 Years of Leica Photography (2014). Actualment prepara els llibres Denkmaltopographie Stadt Kassel IV (de pròxima aparició) i Fotobücher der DDR (en projecte).

Patrocinador principal d'activitats:
Estrella Damm
Miserachs Barcelona

Programa

DIVENDRES 20 I DISSABTE 21 DE NOVEMBRE DE 2015
Lloc: Auditori Meier

Divendres 20
18 h Horacio Fernández: Miserachs: Barcelona, blanc i negre

18.45 h. Tomas Wiegand: Cities Photobooks Black and White

19.30 h Alessandra Mauro: Photos on Display: The Photographic Exhibition as a Kinetic and Emotional Mechanism

Dissabte 21

11 h Lesley Martin: Remastering the Photobook

11.45 hDel llibre a la paret. Taula rodona amb la participació d’Horacio Fernández, Joan Fontcuberta, Manolo Laguillo i Laura Terré

Programes públics
macba [at] macba [dot] cat
Tel: 93 481 33 68

Exposició