Activitats Cursos i seminaris

La dècada de 1990: Rewind & Forward. Cap a una competència pública de l’art

Curs d’art i cultura contemporània

08 feb. al 15 març 2018

19 h

Selecció d'Euskadi de Arte Conceptual (SEAC): “Acciones de presentación”, Bilbao, 1994. Artium de Álava. Vitoria-Gasteiz. Depósito SEAC

Selecció d'Euskadi de Arte Conceptual (SEAC): “Acciones de presentación”, Bilbao, 1994. Artium de Álava. Vitoria-Gasteiz. Depósito SEAC

Aquest curs explora, des de diferents punts de vista, un conjunt de desplaçaments que es produeixen des de la dècada de 1990. Un de singularment important és el que afecta la competència pública de les pràctiques creatives: de quina manera, en aquella època, es produeix un interès creixent per reflexionar i practicar l’art amb una voluntat d’inserir-lo en la vida pública general, en la vida social, en l’esfera comunicativa, en l’àmbit polític i micropolític, amb l’objectiu final d’apostar per una cultura dels processos socials i no dels productes de plusvàlua. Als anys noranta, es constata un auge clar de tota una bateria de fenòmens que pretenen qüestionar la cultura publicitària, nacionalista i subjectivista dels vuitanta, enllaçant amb pràctiques dels setanta i avançant formats, procediments i indagacions que seran centrals a partir de l’any 2000: activismes de tota mena, noves interpretacions de l’espai públic, enunciació política, memòries històriques, mediacions, dislocacions, noves corporalitats; tot això en el marc d’una gran mutació de l’espectre audiovisual amb la digitalització universal i l’aparició d’internet, paral·lelament a un procés general d’estetització i desregulació viral de l’economia política i de l’esfera pública.

El curs compta amb la mediació activa dels assistents, de manera que la voluntat d’ampliar la «competència pública» del que s’hagi exposat al llarg de les sessions pugui tenir un lloc concret d’expressió. Amb aquest propòsit, s’editarà una publicació en la qual el públic assistent desplegarà lliurement les seves respostes, ampliacions, crítiques o derives respecte a cada sessió o al conjunt general del curs.

Dirigit per Jorge Luis Marzo. Amb la participació de Tere Badia, Cabello/Carceller, Joan Fontcuberta, Joana Masó i Patricia Mayayo.

Adreçat a persones interessades en l’art actual i les seves narratives.

Programa

ELS DIJOUS, DEL 8 DE FEBRER AL 15 DE MARÇ, 19 h
Lloc: Auditori Meier.
Preu: 20 €. Estudiants 10 €. Amics del MACBA, gratuït.

Inscripció

Contacte

Programes públics
macba@macba.cat
Tel: 93 481 33 68

Informació per al visitant

Inscripció Accedeix-hi directament fent clic al botó.

 • Afegeix al Recorregut

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

 • Comparteix

  Per email

 • Comenta

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't