JON MIKEL EUBA, conferencia en relación con el libro Writing Out Loud
Writing Out Loud és una publicació que recull les transcripcions de vuit classes de Jon Mikel Euba traduïdes del castellà a l’anglès en directe durant el seminari Action Unites, Words Divide (On Praxis, an Unstated Theory) que va impartir al DAI d’Amsterdam. Aquests textos formen part d’un projecte més ampli centrat en l’escriptura que Euba ha desenvolupat durant l’última dècada, i el seu objectiu és definir una praxi que esdevingui teoria tècnica.

En aquest projecte, Jon Mikel Euba experimenta amb diverses estratègies de distanciament de l’escriptura amb l’objectiu d’alliberar-se de qualsevol submissió a la forma per mitjà d’una aproximació performativa. Escrivint des de la seva posició com a artista, Euba pretén produir i comunicar una metodologia ben assentada en la pràctica artística. Amb aquest objectiu, considera el text com a notació (experiment d’escriptura). L’anhel de forma genera la majoria de bloquejos en l’acte d’escriure. Tècnicament, definir l’escriptura com a notació possibilita concentrar-se en els continguts sense considerar aparentment la forma. Escriure pensant en l’efecte que cada frase podria provocar en ser traduïda en directe. Aquesta projecció cap a possibles esdeveniments futurs que es poden produir quan es posi en acte el text en viu afecta la creació mateixa de continguts. A partir d’una projecció cap al futur es genera la forma present.

Jon Mikel Euba fonamenta el seu treball en el dibuix com a procediment i l’escultura com a programa, resolts en diferents mitjans. Des de finals dels noranta desenvolupa una pràctica guiada per la necessitat de generar sistemes de producció propis a través d’una «tècnica econòmica». Una recerca que és també una forma de resistència, que implica la immersió en processos que involucren altres persones i en els quals l’artista funciona com a mediador o filtre. El 2006 comença una sèrie de treballs de caràcter performatiu que es condensen en la sèrie de performances on inclou un plantejament didàctic per als diversos participants amb qui col·labora. El 2010 participa en el projecte pedagògic experimental Primer Proforma 2010 al Musac. El 2015, juntament amb els artistes Itziar Okariz, Asier Mendizabal i Sergio Prego, porta a terme el projecte d’escola Kalostra a Sant Sebastià.

MIREN JAIO + ITZIAR OKARIZ, TRABAJAR CON MATERIAL
En el prefaci de Conversing with Cage, Richard Kostelanetz explica com va ser el procés de realització del llibre. Està estructurat com una llarga entrevista, en la qual al llarg de 328 pàgines Cage respon extensament a diverses preguntes. El llibre es divideix en tretze capítols temàtics. Però no és Kostelanetz qui formula les preguntes, sinó que les paraules estan extretes de les entrevistes que l’artista va concedir al llarg de la seva vida. La tasca de Kostelanetz, que figura com a autor del llibre, va ser editar el material. Les preguntes són excuses perquè Cage parli. L’artista va participar en les tasques d’edició. Va fer tres revisions de la versió final buscant-hi errors. Abans d’ahir em vaig topar amb el llibre, que no coneixia.

Miren Jaio és crítica d’art i integrant de Bulegoa z/b. Ha escrit en mitjans de comunicació i en publicacions d’artistes. Ha traduït i editat. Ha col·laborat en projectes de comissariat. Ha donat classes d’història de l’art contemporani. Ha participat en tallers i seminaris. Ha pronunciat conferències.

CHICO Y CHICA, NOTARIO (ENCADENADO)
Notario (Encadenado) de Chico y Chica és la posada en escena del seu llibre-disc Notario. Cuaderno de apreciaciones, una proposta entre la ficció sonora, el llibre parlat i la cançó llegida. En aquest espectacle, meitat cantat meitat narrat, Chico y Chica adapten el seu so a un format més íntim i domèstic, sense programacions ni ritmes, intercalant les cançons amb la lectura del relat Cuaderno de apreciaciones de Raquel, la sensación de Calisto. Durant la narració, la veu d’Alicia va acompanyada de tonalitats electròniques i enregistraments fets enmig de la natura i en l’entorn urbà de Bilbao.

Chico y Chica és un grup musical d’estil tecno pop format a Bilbao per Alicia San Juan i José Luis Rebollo a la segona meitat dels anys noranta. Han publicat cinc àlbums: Si (2001), Status (2004), Los estudiosos (2012), Rapsodia de los estudiosos (2012) i Arcoiris (2013); i tres EP: No me preguntes la hora (2000), Bomba latina (2007) i La joven investigadora (2011). Més enllà d’un grup musical a l’ús, Chico y Chica funciona com un equip de treball que desenvolupa un univers propi a través de cançons, vídeos, radionovel·les, serials d’acció i tota mena de manifestacions artístiques, que van des de la creació de receptaris de cuina a performances i esdeveniments no necessàriament musicals.

Patrocinador principal d'activitats:
Estrella Damm
Portada del disco de Chico y Chica, Notario, Austrohúngaro, 2016

Programa

DISSABTE, 13 DE MAIG
19 h Jon Mikel Euba
Presentació del llibre Writing Out Loud
21 h Miren Jaio+Itziar Okariz, Trabajar con material
22 h Chico y Chica, Notario (Encadenado)
Lloc: Capella MACBA. Preu: 5 euros

Programes públics
macba [at] macba [dot] cat
Tel: 93 481 33 68