al

La Col·lecció de Reinhard Onnasch (Görlitz, Alemanya, 1939) està integrada per més de mil peces (pintures, escultures i instal·lacions) que tracen un peculiar recorregut per la història de l'art produït entre els anys cinquanta i l'actualitat. La peculiaritat d’Onnasch resideix en el fet que sempre ha sentit predilecció pels artistes que treballen en els marges de les tendències dominants; no s'ha interessat tant pels moviments com per les individualitats artístiques, i la seva activitat com a galerista l'ha predisposat a comprar un art destinat a poblar les sales dels museus, més que no pas a decorar les parets de casa.

La creació de la col·lecció data de 1968, quan Onnasch va obrir la seva primera galeria a Berlín. Més endavant en va obrir una a Colònia i una altra a Nova York.

La Col·lecció Onnasch va ser la primera gran exposició internacional dels fons del col·leccionista alemany. Va aplegar prop de 170 obres, de 59 artistes, adscrites bàsicament a l’expressionisme abstracte, l’art pop americà, al nou realisme europeu, al minimalisme i a l’art conceptual, encara que el repertori anava més enllà d’aquests límits estilístics i cronològics.

S’hi van poder veure obres de Carl Andre, George Brecht, Dan Flavin, Raymond Hains, Duane Hanson, Hans Hofmann, On Kawara, Joseph Kosuth, Robert Motherwell, Richard Serra, Clyfford Still, Jacques Villeglé, Andy Warhol i Tom Wesselmann, així com dues destacades instal·lacions d'Edward Kienholz i Jason Rhoades.

El MACBA presentarà, per primera vegada a Espanya, una àmplia selecció dels fons de la col·lecció privada del galerista alemany Reinhard Onnasch, que representen una visió sintètica d'algunes de les tendències estètiques internacionals més rellevants de la segona meitat del segle XX. L'exposició inclourà unes 170 obres, bàsicament pintures, escultures i instal·lacions, estructurades en un ordre cronològic.
La creació de la Col·lecció Onnasch data de principis dels anys seixanta. L'interès de Reinhard Onnasch (nascut el 1939 a Görlitz, una antiga ciutat de la zona fronterera entre Alemanya i Polònia) per l'art contemporani està estretament vinculat amb la seva activitat com a galerista. Onnasch posseeix una col·lecció peculiar, diferent a la majoria de les contemporànies. El fet que comencés com a galerista és part de l'explicació; però també hi és la seva predilecció per allò antagònic i pel contrast el que atorguen a la seva col·lecció un perfil diferenciat que no tenen altres col·leccions d'art contemporani, cosa que la converteix en referent per al col·leccionisme internacional.