al

Retransmissió prevista en directe a partir de les 18 h.

Les anomenades pràctiques de bioresistència cultural tenen com a estratègia clau la creació d’espais col·lectius d’intercanvi, espais que facilitin la dissolució de les barreres de l’especialització. Aquesta dissolució suposa una aposta per la interacció, així com per una relació no jeràrquica entre les diverses àrees de coneixement. Però aquesta ruptura de jerarquies no sols afecta les àrees de coneixement, sinó també la contraposició entre especialistes i amateurs en el context de les pràctiques artístiques.
Els fenòmens de bioresistència són elements desorganitzadors, serveixen per a la ruptura dels mecanismes d’alienació que busquen la reafirmació de l’statu quo, per poder diluir les fronteres de l’especialitat del coneixement. Aquesta proposta pren com a referent la no-concepció d’una especialització lligada a criteris d’exclusivitat, que desestimi la interacció amb el no-expert, ja que negar-se a aquesta interacció només serveix per reafirmar la jerarquització del coneixement i de la manera d’accedir-hi. O, en paraules de Claire Pentecost, per solidificar la «ignorància sistemàtica, alienació generalitzada, frustració del potencial individual i, a llarg termini, danys socials encara difícils de preveure».

La primera sessió de les jornades sobre bioresistència consistirà en un seminari que analitzarà, des de línies d’investigació i marcs conceptuals diversos, les potencialitats d’un treball cooperatiu que parteix de l’intercanvi per construir espais on es pugui explotar el potencial dialògic i abordar pràctiques col·lectives que generin interrupcions en els imaginaris preestablerts i reconfigurin espais comuns.

La segona sessió consistirà en la realització d’un taller del projecte d’investigació GYNEpunk: Autonomous ginecologyLAB. L’objectiu principal del projecte és generar laboratoris DIY-DIT de diagnòstic accessibles i tècniques d’experimentació extrema, per desenvolupar labs que s’adaptin tant a un entorn estàtic com a un entorn mòbil. La proposta consisteix a hackejar i construir els nostres propis dispositius d’ultrasò, endoscopi o d’ecografia low cost, mirant d’elevar el potencial màxim d’aprenentatge comú i l’energia radical del propi cos, descolonitzant el cos i dinamitant-ne l’imaginari preestablert.

PARTICIPANTS
Laura Benítez Valero
Doctora en Filosofia per la Universitat Autònoma de Barcelona, especialitzada en Estètica i Filosofia de l’Art. Màster en Filosofia Contemporània i Màster en Estètica i Teories de l’Art Contemporani per la UAB. Durant els últims quatre anys ha treballat de professora universitària i investigadora, com a membre de diversos projectes d’R+D. Ha realitzat diverses estades de recerca a Ars Electronica. Comissària independent i membre del col·lectiu Leland Palmer, amb qui ha treballat a Segundo intento; Lo tengo, no lo tengo (Espai Zero1); Todo en parte, de Maite Muñoz i Araceli Corbo (MUSAC); Milano Radicale, d’Aria Spinelli (Fundació Antoni Tàpies/Homesession/Sala d’Art Jove). Actualment està desenvolupant el projecte de recerca Una estética de la desorganización como herramienta contestataria en los fenómenos de biorresistencia y en la generación de discursos crítico-participativos. Biorresistencia, transversalidad y emancipación, becat pel Departament de Cultura de la Generalitat en la modalitat de Beca de recerca en l'àmbit de les arts visuals i del pensament, 2015.
https://laurabenitezvalero.wordpress.com/

Ernesto Casero
Llicenciat en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València. El seu treball ha evolucionat des de qüestions relacionades amb la percepció visual i la representació bidimensional fins a la producció dels últims anys, centrada en aspectes relacionats amb les idees de versemblança i veritat, la història de la biologia i la representació de la natura des de l’art i la ciència. Els punts de trobada i fricció entre la imatge artística i la científica, així com la permeabilitat dels mitjans expressius, li serveixen com a estratègies per articular un discurs estètic sobre l’arbitrarietat de la història de la ciència. Els paràmetres de la seva obra recent es troben fortament influïts per la biologia, especialment en els punts en què aquesta entra en connexió amb altres disciplines, com la sociologia, la història o l’economia. El darwinisme i les seves connexions amb el capitalisme són la base conceptual del seu últim projecte. Ha exposat en galeries de Mèxic, França i Espanya, i ha participat en diverses fires internacionals a Londres, París, Madrid i Lisboa.
http://www.ernestocasero.com/

Antonio Gómez Villar
Llicenciat en Filosofia i doctor en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Actualment exerceix de docent i investigador en diverses universitats i institucions nacionals i internacionals. Les seves principals línies de recerca tenen a veure amb l’anàlisi dels repertoris d’acció col·lectiva dels moviments socials des d’una perspectiva antagonista; la filosofia contemporània en general, i els debats biopolítics en particular. Forma part de la xarxa internacional d’investigadors en biopolítica. És membre del col·lectiu Artefakte, un entramat de complicitats pensat per provocar aquells petits cataclismes del pensament que contribueixen a subvertir la gramàtica política i cultural del nostre temps. És editor del llibre Vidas dañadas. Precariedad y vulnerabilidad en la era de la austeridad (2014) i col·laborador del diario.es.
http://antoniogomezvillar.com/

Paula Pin
De-former transhackfeminista que posseeix una forta inclinació cap a processos de recerca i experimentació amb tecnologies col·lectives i lliures. En l’actualitat habita i treballa amb Klau Kinki al laboratori transhackfeminista Pechblenda i continuen juntes generant coneixement i autonomia tecnològica. Travessen desitjos i disciplines per entrar de ple en la matèria que habita un cos, ja sigui orgànic, artificial o la fusió de tots dos. Biosofia biopunk que es fractalitza en nombroses i prolíferes línies d’investigació i pràctiques biopolítiques. El laboratori d’experimentació en bio-electro-química Pechblenda és el lloc comú per celebrar els nostres rituals i derivar alquímicament el nostre conyeixement pràctic amb el desig de generar nous organismes híbrids, moments d’afinitat i dissonància quàntica. Rituals acid noise i aquelarres cyborg amb Transnoise i Quimera Rosa, klau i julito.
Les plantes, microorganismes i altres fonts d’energia alternativa deriven en un complex entramat d’interaccions que fusiona de manera transversal les màquines i els organismes animals i vegetals amb el cosmos, i posa de manifest una ecologia transhackfeminista.
www.jellypin.hotglue.me/

Gerard Vilar
Va cursar estudis de filosofia a Barcelona, a Frankfurt i a Constança. Va ser becari DAAD i Humboldt. Va tenir el seu primer lloc docent en el departament de Teoria i composició de l’ETS d’Arquitectura de Barcelona. És catedràtic d’Estètica i Teoria de les Arts al Departament de Filosofia de la Universitat Autònoma de Barcelona, del qual ha estat director.
Va ser organitzador i responsable dels màsters UAB-Fundació Miró en Teoria de l’Art Contemporani «Pensar l’art contemporani» i «Gramàtiques de l’Art Contemporani» (2000-2012). També ha estat professor convidat a universitats d’Alemanya, Estats Units, Regne Unit i Mèxic. Actualment és coordinador del Màster Oficial en Recerca en Art i Disseny d’Eina/UAB. Ha dirigit nombrosos projectes de recerca i actualment és l’investigador principal del projecte MINECO FFI2012-32614 «Experiència estètica i investigació artística: aspectes cognitius de l’art contemporani», 2013-2015.
http://www.esteticauab.org/

Projecte becat pel Departament de Cultura de la Generalitat en la modalitat de Beca de recerca en l'àmbit de les arts visuals i del pensament, 2015.
Departament de Cultura de la Generalitat
Amb el suport del grup de recerca "Experiencia estética e Investigación artística: aspectos cognitivos del arte contemporáneo" del Grup de Recerca en Estètica i Teories de les Arts (GRETA) de la UAB.
GRETA
Patrocinador principal d'activitats:
Estrella Damm
Auditori MACBA

Programa

DIVENDRES 18 I DISSABTE 19 DE DESEMBRE DE 2015

DIVENDRES 18
18 h Presentació del cicle a càrrec de Laura Benítez
18.15 h Gerard Vilar
19 h Ernesto Casero
19.45 h Antonio Gómez Villar
20.30 h Taula rodona amb Ernesto Casero, Antonio Gómez Villar i Gerard Vilar, moderada per Laura Benítez
Lloc: Auditori Meier. Entrada gratuïta. Aforament limitat, accés per estricte ordre d’arribada.

DISSABTE 19
11 - 14 h GYNEpunk: Autonomous ginecologyLAB. Activitat relacionada amb Pechblenda project presentació a càrrec de Klau i Paula Pin.
Lloc del taller: Auditori Convent dels Àngels. Places exhaurides del taller.

Més informació: Tel. 93 481 33 68
programespublics [at] macba [dot] cat