Espais i arquitectura

MACBA

L’edifici del Museu d’Art Contemporani de Barcelona és obra de l’arquitecte nord-americà Richard Meier. Es va projectar el 1990 i es va construir entre el 1991 i el 1995. Es va concebre com una articulació de diversos prismes (de 120 x 35 metres de base i 23 metres d’alçada), i ocupa 14.300 m2 útils. Al centre s’hi inscriu un volum cilíndric que travessa verticalment totes les plantes –des del soterrani fins a la coberta– i articula, al llarg d’un eix longitudinal, les zones d'exposició, constituïdes per tres nivells a partir de la planta baixa.

L'arquitectura de Richard Meier reinterpreta formalment el racionalisme, amb referències als mestres del moviment modern i en particular a Le Corbusier. L’edifici és el resultat de combinar elements de línies rectes amb d’altres de corbes, i aquesta geometria se suavitza amb la llum exterior, que penetra a l'edifici a través de galeries obertes i grans claraboies.

L’entrada pública se situa aproximadament al mig de la façana principal, al mateix punt on s’inicia un passatge de connexió amb el jardí posterior que divideix la planta baixa en dues zones: d’una banda, les zones privades i la botiga-llibreria, i de l’altra, el vestíbul d’accés a les sales d’exposició (de 4.980 m2 útils).

La zona privada de l’edifici, a la qual s’accedeix per la façana lateral oest, inclou la recepció d’oficines, el moll de descàrrega i 1.475 m2 d’oficines, que es reparteixen en set plantes. La zona de reserves i instal·lacions és al soterrani i ocupa 2.250 m2. Els accessos a la planta -1, en canvi, són privats, excepte l’Auditori.

L'edifici rep il•luminació natural tant per les obertures i escletxes de les cantonades com pels murs cortina i les claraboies de la coberta. Així, alguns forjats se separen de la línia de la façana i dels tancaments, i permeten la continuïtat de la llum zenital. Aquest mateixa idea es va aplicar a l'atri, l’espai de relació per excel·lència de l’edifici. En aquest cas es va resoldre amb una galeria vertical, paral·lela a la façana, que filtra i reparteix la llum pels tres nivells de circulació interior del museu. L’atri també vincula les plantes públiques a través de les rampes d’accés i d’un passadís que condueix a les sales d'exposició.

Informació per al visitant

Tel. +34 934 81 79 22
e-mail: edifici@macba.cat

Continguts relacionats

Àudios

Publicacions

Enllaços

Galeria de fotos

  • MACBA
  • MACBA
  • MACBA
  • MACBA

Documents

Auditori MACBA

L’Auditori és l’únic espai públic del MACBA situat en el soterrani de l’edifici. Correspon a la primera reforma funcional del Museu, que es va fer l’any 2004 per satisfer la demanda creixent de tenir un lloc per a les activitats pròpies.

L’actual Auditori MACBA ocupa els espais destinats inicialment a la Galeria Infantil i al Servei Educatiu a la planta -1. S’hi accedeix per una escala que hi ha a la zona del jardí posterior o bé des de l’interior del Museu. La sala principal té capacitat per a 200 persones. Disposa d’una bona absorció acústica i d’elements de mobiliari desmuntables que permeten fer-ne un ús flexible, de manera que pot acollir conferències, cinema, concerts i accions artístiques diverses.

Informació per al visitant

Tel. +34 934 81 79 22
e-mail: edifici@macba.cat

Continguts relacionats

Àudios

Galeria de fotos

  • Auditori MACBA
  • Auditori MACBA
  • Auditori MACBA
  • Auditori MACBA
  • Auditori MACBA
  • Auditori MACBA

Enllaços

Publicacions

Documents

Convent dels Àngels

El convent es va construir per allotjar-hi una comunitat de terciàries dominicanes que el 1497 s’havia instal·lat en els terrenys on hi havia la capella de la Verge dels Àngels. El temple pròpiament dit es va construir entre el 1562 i el 1566. L’església, traçada pel mestre Bartomeu Roig, és de tradició gòtica. El conjunt es completa amb una façana senzilla, de portal renaixentista, i dues sales: la nau gòtica, que acollia les estances interiors, i la capella annexa del Peu de la Creu, l’única d'implantació renaixentista a Barcelona, datada els anys 1568-1569.

Actualment el conjunt del Convent dels Àngels està inclòs en el catàleg del Patrimoni Arquitectònic, Històric i Artístic de la Ciutat de Barcelona i comprèn el temple i el convent, edificats majoritàriament durant la segona meitat del segle XVI. Als anys vuitanta el convent i els seus voltants van ser objecte d'una gran reforma en el context del procés de remodelació urbanística del barri inspirat pel projecte Del Liceu al Seminari. La restauració, que van dur a terme els arquitectes Lluís Clotet, Carles Díaz i Ignacio Paricio, va afegir algunes construccions al conjunt: l'edifici contrafort, adossat a la capella i construït com a reforç de l’església, i l'edifici mitger que limita amb la façana i tanca la plaça dels Àngels. Després de diverses propostes per tal d'ubicar-hi alguns equipaments culturals de la ciutat, es va optar per instal·lar-hi la seu del FAD i integrar l’espai restant al MACBA.

Centre d’Estudis i Documentació MACBA

Des del 2005, el Centre d’Estudis i Documentació MACBA ocupa una part del conjunt del convent: concretament, la tercera planta de la nau gòtica i l’edifici mitger, construït també el 1992, que tanca la façana oest de la plaça dels Àngels.

Els espais cedits al MACBA tenen una superfície útil total de 2.733 m2 que es distribueixen entre el soterrani, la planta baixa i les tres plantes superiors. Els arquitectes Lluís Clotet i Ignacio Paricio van ser també els que van dur a terme el projecte d’adaptació de l’espai al Centre d’Estudis i Documentació.

L’estructura de l’espai en aquest edifici mitger es caracteritza per la seva forma allargada i estreta i pels cinc arcs de la façana. Les escales d’accés estan situades als dos extrems. A la planta baixa hi ha la recepció i una zona dedicada a l’activitat del centre i a les exposicions. La primera planta acull dues aules completament equipades per a audiovisuals i un espai per a seminaris i professors. A la segona planta hi ha els espais d’oficina i la zona dedicada a l’Arxiu, i a la tercera, la Biblioteca, il·luminada per una claraboia. Una secció d’aquesta tercera planta està compartida amb dependències del FAD, institució que ocupa la totalitat de les altres plantes d’aquesta part de l’edifici.

La Capella

La Capella, que està constituïda per l’església, la Capella del Peu de la Creu i els espais annexos, es va cedir al maig del 2003 al MACBA per utilitzar-la com a sala d’exposicions, fet que va suposar una nova reforma per millorar-ne les condicions. L’espai de l’església és de 350 m2 a la planta baixa; consta d’una nau única de cinc trams, amb capelles laterals entre contraforts i un absis poligonal. Un fals transsepte potenciat en la reforma de 1986 n’amplia el darrer tram i inclou, en un lateral, les escales d’accés al cor, i en l’altre, una porta auxiliar d’accés a l’exterior.

La Capella del Peu de la Creu, d’estil renaixentista, annexa a l’església i de 150 m2 de planta, també es va construir al llarg del segle XVI. Durant la rehabilitació del 1992, s’hi va construir una edificació lateral, com a contrafort de la capella, que ha servit per allotjar-hi els serveis públics municipals. També es va edificar un vestíbul en forma de dau, que comunica amb la capella i el contrafort. A la planta superior, de 400 m2, hi ha el cor, la sala d’instal•lacions i les terrasses exteriors.

Informació per al visitant

Tel. +34 934 81 79 22
e-mail: edifici@macba.cat

Continguts relacionats

Documents

Àudios

Galeria de fotos

  • Convent dels Àngels
  • Convent dels Àngels
  • La Capella. Convent dels Àngels
  • Convent dels Àngels
  • La Capella. Convent dels Àngels

Enllaços

Publicacions